Historie

Welkom in de Sigarenfabriek!

Dé ideale plek om op een sfeervolle locatie ‘thuis’ te komen voor trainingen, workshops en vergaderingen. De combinatie van dit industriële erfgoed in het hart van de populaire wijk Lombok, maakt de Sigarenfabriek uniek voor Utrecht.

Monument

Op 26 november 2013 heeft het de Utrechtse gemeente behaagd om de Sigarenfabriek formeel tot gemeentemonument uit te roepen.

Historie

Dit in 1903 gebouwde pand is een van de weinige nog resterende voorbeelden van de ooit bloeiende sigarenindustrie in Utrecht. De Sigarenfabriek bevindt zich namelijk in de voormalige directeurswoning en winkel van sigarenfabrikant Maurits Wijzenbeek. Op nummer 88a is het voormalige fabrieksgebouw gelegen, waar zich onder andere de droogruimte, sorteerderij en meisjeswerkplaats bevonden. Lees het volledige bouwhistorisch onderzoek.

Architectuur

Het pand is ook van architectonische waarde vanwege de karakteristieke Overgangsstijl van architect M.E. Kuiler (1859 – 1937). Deze architectuur kenmerkt zich door het gebruik van zowel de oude neostijlen als de ‘nieuwere’ Jugendstil.

Bouw

De voormalige directeurswoning bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping en oorspronkelijke dakkapellen onder een afgeplat schilddak. De schuifvensters zijn voorzien van natuurstenen lateien en bakstenen segmentbogen. Net als bij het naastgelegen pand wordt het dak gedragen door houten klossen. De fabriek met woonhuis is destijds na aanbesteding voor ƒ13.993 gebouwd door H. M. de Baan.

Op 16 december 1941 heeft Maurits Wijzenbeek op 75-jarige leeftijd zijn sigarenfabriek uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op 31 augustus 1942 is hij in Auschwitz overleden.

In de brochure Fabriekssporen van de gemeente Utrecht staat de Sigarenfabriek beschreven als industrieel erfgoed.

sigarenfabriek-historie

Bekijk hier vrijblijvend de beschikbaarheid